Wandel eens door de kruin van een boom.

 

In het Drentse Borger heb je “het boomkroonpad” aangelegd door Staatsbosbeheer. Over een soort slingerde hangbrug loop je door de kruinen van de bomen. Een toeristische attractie. Maar niets voor mensen met hoogtevrees.

Weinig bekend is dat er ook andere plaatsen zijn waar gewoon in de kruin van een boom tussen de takken door kunt lopen. Deze bomen staan ook nog op de mooiste plaatsen. Wie er oplet ziet soms op de top van een stuifduin een bosje eiken staan. Die staan zo hoog en droog dat ze daar nooit ontkiemt kunnen zijn.

Dat klopt ook. Ooit was op die plek het droge zand door de wind weggeblazen bijna tot waar het grondwater aan de oppervlakte kwam. Daar waar het zand vochtig was bleef het liggen. Op de bodem van deze duinvallei heeft waarschijnlijk in de herfst een (vlaamse) gaai enkele eikels in de grond verstopt met de bedoeling om deze in de winter als het voedsel schaarser wordt op eten. Deze eikelpoter verstopt er altijd meer dan hij er op haalt en op deze wijze kan een (vlaamse) gaai hele eikenbossen aanleggen. De “vergeten” eikel ontkiemde in het voorjaar. In de beschutte duinvallei groeide het boompje voorspoedig op. Soms kwam er een dier voorbij dat knabbelde aan een blaadje of een takje, maar het bittere looizuur voorkwam dat jonge eik helemaal werd opgegeten. Toen hij groter was geworden kwamen mensen die hout nodig hadden en kapten zijn takken. Zolang het niet te vaak gebeurde (eens in de 6 tot 10 jaar) kreeg de eik voldoende tijd om zich te herstellen. Uit de stomp groeide een hele takkenbos. Deze takken met hun blaadjes vingen uiteraard wind en zand. De eik moest zorgen dat zijn takken sneller dan het duin groeide. Zo zie je dus eigenlijk de kruin van een eikenboom uit het zand steken. Je kunt zien dat alle takken een gezamenlijke oorsprong hebben. Vanuit een zelfde punt wijzen ze naar buiten. Het is dus ook vaak geen bosje maar slechts een enkele boom, die je ziet.

Dus neem je kans waar en wandel eens door de kruin van een boom. Waar? Bijvoorbeeld Meijendel (Waalsdorpsevlakte) of de Drunense Duinen.