Treurig

Wie nu een wandeling langs de Ridderkerkse singels maakt loopt het risico op een winterdepressie. De reden is niet alleen de al om aanwezige treurwilgen maar vooral de staat van vele ervan. De treurwilg is de meest gekweekte wilg van alle wilgen. Over enkele weken beginnen ze zacht te groenen. Beschenen door een voorjaarszonnetje deinen de twijgen zachtjes heen en weer. Dan is het genieten, maar nu even niet..

Deze wilgensoort heet in het Latijn Salix babylonica maar het synoniem waar hij bekend onder is geworden is veel mooier Salix Alba Tristis. Dat laatste laat zich gemakkelijk vertalen. Dat is namelijk hoe ik mij voel als ik de vele lelijk toegetakelde bomen zie. De reden waarom er gesnoeid wordt is vaak het vele blad van de bomen dat in de herfst in het water terecht komt. Dit blad beïnvloed de waterkwaliteit negatief. Ook kunnen er takken uitbreken als de boom op leeftijd raakt.

Maar van het snoeien wordt de boom niet mooier en ook niet veiliger. Als het goed is wordt de vorm van de boom gehandhaafd. Maar zoals op de foto te zien is lijkt het resultaat soms op een opgestoken vinger! De boom krijgt door deze amputaties een enorme klap. De wonden vormen een toegangspoort voor schimmels. De met de verdwenen takken samenhangende wortels rotten weg en ook daar krijgen schimmels toegang tot de boom. Een groot risico is dat de boom aftakelt. Een vitale boom zal trachten de verdwenen takken zo snel mogelijk te vervangen. Op de plaats van de resterende stomp ontstaat een soort pruik. Een ordeloze wirwar van takken. De karakteristieke afhangende lange slierten verdwijnen vrijwel voorgoed. Een ander nadeel is dat als eenmaal met snoeien is begonnen dit regelmatig moet worden herhaald. De hechting van nieuwe takken die na de amputatie uitgroeien is namelijk niet sterk. Om schade door breuk te voorkomen zal de boom op termijn opnieuw gesnoeid moeten worden. Kortom de boomverzorger bezorgt zichzelf veel werk.

Waarom zoveel treurwilgen? Bijna bij elke singel in al die Ridderkerkse woonwijken staan er meerdere treurwilgen, soms wel drie bij elkaar. Een beetje minder zou ook kunnen. Daarmee besparen we veel bomenleed en ook op de beheerskosten. Bovendien is dat een reden om minder treurig te kijken.

Tekst en foto’s Treurwilgen in Ridderkerk Aart van Dragt