De Grootste boom van het Donckse Bos
Aart van Dragt
Het Donckse Bos is het mooiste plekje van Ridderkerk en omgeving. Het is heerlijk dwalen over het oude landgoed. Als we over de romantisch kronkelende paden lopen kunnen we genieten van een schoonheid die de ontwerpers meer dan twee eeuwen geleden hebben uitgedacht maar nooit zelf hebben aanschouwd.
Aan de noord oostzijde van het park, waar in februari de sneeuwklokjes en winteraconieten de bosbodem kleuren, is in de tweede helft van 18e eeuw een begin gemaakt met de aanleg in de huidige landschapsstijl. Dit hoekje wordt naar het land waar deze stijl is uitgevonden “het Engelse werk” genoemd. Hier is ook te zien dat het heel moeilijk is voor een ontwerper om voor te stellen hoe het er later uit zal zien. Er is een vijver uitgegraven en de aarde is tot een heuvel opgeworpen. En er zijn wat slingerde paadjes aangelegd en wat bomen en struiken aangeplant. Maar nu de bomen zo hoog zijn uitgegroeid zijn de verhoudingen wat zoek geraakt.
Een rode beuk werd in de vorige eeuw wel een notarisboom genoemd.
Maar o schrik in de late herfst verscheen aan zijn achterzijde een flinke oesterzwam. Een andere beuk in het park leeft daarmee al een tiental jaren. Maar ook voor een boom geldt, aan alles komt een eind.
Het einde kwam in maart 2010. Er was geconstateerd dat op ruim 2 meter hoogte een scheur was ontstaan. De scheur kwam tot op de helft van de dikte van de boom. De boomverzorger kwam om de boom te onttakelen. Opeens werd een bijzonder vergroeide tak boven in de boom zichtbaar. Hier zijn ooit twee takken samen gegroeid. Van bijna alle takken ontdaan kan de boom blijven staan. Langzaam zal de boom tot humus vergaan.
In 2018 werd het restant omgezaagd nadat de stam in de brand was gevlogen.
Een ongeveer even oude rode beuk in de nabijheid viel om na een flinke windvlaag in de tweede helft van maart 2021.
De stam bleek ernstig aangetast door schimmels.
Voor een bezoek aan het park van Het Huys ten Donck heeft u een wandelkaart nodig:
Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos.