Onverwachte overwinteraars

Onverwachte overwinteraars in Rotterdam-Zuid

Cornelis Fokker

In de stad vogelen om naar meeuwen te kijken is en blijft een apart kant van de hobby. Veel herrie, drukte en overlast van ‘ons’ Rotterdam-Zuid houden ons echter niet tegen om te kijken naar de meeuwen, wat dat blijven fascinerende vogels! Het nadeel van de hele dag in de stad zijn is dat je naast meeuwen eigenlijk geen vogels ziet, op een enkele grote gele kwikstaart na. Deze winter 2014/15 bleek echter niets minder waar te zijn.

Glansko; foto Laurens van de Padt

Glanskop; foto Laurens van der Padt

Op 8 december fietsten Laurens van der Padt en ik zoals gebruikelijk door het Zuiderpark, als we bij een stukje beukenbos opeens een hard “PiTSJAI’ horen. Dit moet een glanskop zijn! Ongeloofwaardigheid is er uiteraard wel gelijk, want wat doet een glanskop in vredesnaam in een parkje in Rotterdam-Zuid? Deze mezensoort is normaal gesproken te vinden in de beukenbossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. In de beuken zit hij hier dan weer wel, dat zal geen toeval zijn, maar naast dat de soort in kleine aantallen voorkomt in de duinen bij Den Haag ontbreekt hij volledig in Zuid-Holland en in de Delta. Als we hem een paar tellen later echter op een paar meter afstand over de grond zien hippen weten we genoeg: het is er echt één!

De weken hierna blijkt de glanskop in het bosje een honkvaste bewoner te zijn geworden, of wellicht was hij dat al lang voordat we hem vonden natuurlijk. Ook in het nieuwe jaar  is hij nog present en heeft hij zich niet laten afschrikken door bommen en granaten. De soort wordt dan ook gelijk maar als soort van de winter gekwalificeerd, beter dan dit kan het immers toch niet worden. Tot het moment van het schrijven van dit artikeltje, de 16de van de eerste maand van 2015, blijkt dat nog wel het geval, maar het scheelde niet veel…

bonte-kraai

Bonte Kraai; foto Cornelis Fokker

In de middag van 16 januari kom ik namelijk met drie anderen aan bij de vuiloverslag bij Heijplaat voor de altijd aanwezige groep grote meeuwen. Als we bij het stoplicht staan om af te slaan valt ons oog opeens op een kraaiachtige die op de parkeerplaats van het bedrijf loopt: een bonte kraai!! Menig lezer met een leeftijd van enkele tientallen jaren oud zal hier zijn wenkbrauwen fronsen; die dingen waren immers vroeger ’s winters maar al te algemeen. Het gaat de laatste winters echter met grote passen achteruit in Nederland qua aantallen van de soort.

Dit neefje van onze zwarte kraai blijft steeds noordelijker overwinteren waardoor ze ’s winters vrijwel enkel nog maar in Groningen worden gezien, op een enkeling na. Het zien en vinden van zo’n enkeling geeft dan natuurlijk een extra kick, en zeker wanneer het op IJsselmonde is, wat is immers een betere plek voor deze fraaie soort… In de 21ste eeuw zijn de gevallen van bonte kraai op het eiland op 1 hand te tellen en een “twitchbare” op het eiland was er sinds 2001 niet meer geweest.

Maar goed, weer leverde het kijken naar meeuwen een erg goede soort op, en wie vorig jaar had gezegd dat je een bonte kraai én een glanskop in Rotterdam-Zuid op 1 dag zou kunnen zien had ik natuurlijk compleet voor gek verklaard…