Op donderdag 20 april geeft Aart van Dragt een lezing over inheemse en uitheemse bomen
in NME De Groene Draak, de aanvang is 20.00 uur.
Aansluitend geeft Aart op zaterdag 22 april een bomenexcursie (3.7 km) in de wijk Bolnes.
Start Wijk Voorzieningen Centrum, Noordstraat 255a te Bolnes. Aanmelden niet nodig.
Duur ca. 2 uur.
Leven met bomen maakt ons gezonder en gelukkiger.
Nederlands onderzoek wijst uit: wie in een groene woonomgeving leeft, voelt zich vaker gelukkiger, gezonder en is minder vaak ziek.
De lezing gaat onder meer over inheemse boomsoorten versus uitheemse boomsoorten.
Want waarom staan er in onze straten zoveel bomen uit andere werelddelen?
Door de verstening van onze woongebieden kan de zomerse temperatuur vijf tot zes graden hoger stijgen dan in het buitengebied. Veel groen in de wijk kan de stijging beperken maar niet iedere boom kan hier gedijen.
Bomen verdampen vocht en werpen schaduw. Maar voor een boom is het leven in de woonwijk geen pretje. Het regenwater wordt snel via het rioolputje afgevoerd, boomwortels zoeken vaak vergeefs naar vocht. Door trillingen van het verkeer verdicht de grond zich en is daardoor moeilijk doordringbaar voor de boomwortels. In de grond is nauwelijks voedsel te vinden. Bij de aanleg en onderhoud van riolering, leidingen en kabels worden boomwortels vaak zonder aarzeling geamputeerd.
Aan bomen langs de straat worden hele hoge eisen gesteld waaraan onze inheemse soorten meestal niet kunnen voldoen. Daarom worden bomen uit andere werelddelen gehaald, vaak uit iets zuidelijker streken. Bolnes is daar een goed voorbeeld van. Op een vierkante kilometer staan in Bolnes ruim 2200 bomen in 155 verschillende soorten! We zien voorbeelden van bomen in Bolnes herkomstig uit Zuid Europa, de Balkan, Turkije, Japan. China en Noord Amerika.
En wist u dat een groot deel van de bomen klonen zijn, wat is daar de reden van?
Lezing en excursie sluiten op elkaar aan.