Riet van de Water
Begin mei ziet de grond in loofbossen vaal wit van de Lelietjes der dalen, ook wel meiklokje genoemd. De bloeiende plantjes bezwangeren de lucht met een zoete geur. De Latijnse naam Convallaria is afgeleid van de oude Latijnse naam Convallium oftewel Lelie der dalen, wat later dus Convallaria is geworden.
In Frankrijk is/was het de gewoonte om op 1 mei, de dag van de arbeid, een klein bosje Lelietje-der-dalen in huis te zetten als symbool van geluk. Het blad bestaat uit 2 langwerpige, gaafrandige bladeren, op lange stelen, met aan de voet bruinachtige schedes. Het leuke is, dat de bloempjes zuiver wit zijn en altijd aan een zijde gekeerd staan in een gesteelde tros. Ze komen nauwelijks boven het blad uit., maar zijn goed zichtbaar door de massa waarin ze voorkomen en door de pure witte kleur. Ze geuren heerlijk en komen elk voorjaar terug.
Aardig is ook dat bijna tegelijkertijd het Lievevrouwebedstro, (Asperula odorata, bloeit. Ook dit plantje geeft witte bloempjes , maar heeft een meer kantachtige uitstraling. De combinatie van deze twee soorten (eventueel in een vaasje) is heel apart.
Het Lievevrouwebedstro is een lid van de “Walstro” familie. De steel is vierkantig en het blad zit om een stengel in kransen van onderaan 6- en bovenaan 8 blaadjes. Ook deze plant houdt van schaduwrijke loofbossen, maar geeft de voorkeur aan iets meer kalk in de grond. Ze staan dus zelden door elkaar.
Vers is de plant bijna reukloos, maar tijdens drogen ontwikkelt zich een fijn parfum. Het dankt zijn naam aan deze geur in gedroogde toestand.
Gedroogde bosjes Lievevrouwebedstro hebben sinds mensenheugenis de lucht in woningen verfrist. De vrouwen stop(t)en ze in hoofdkussens en beddentijken en in linnengoed…
en de verleiding was daar.
Het blad van deze plant bevat veel vitamine C en het verhaal gaat dat reeds in de 18e eeuw de koning van Polen rondvertelde dat hij zijn goede gezondheid dnakte aan zijn dagelijkse kopje Lievevrouwebedstro thee.
Voor diegenen onder ons die met roken willen stoppen nog een goede tip: Meng het blad met de bladeren van wilde muntsoorten en van klein hoefblad en je hebt een aangenaam vervangingsmiddel voor tabak, wat kan helpen een ontwenningskuur te doen slagen. Succes.