Pleidooi voor natuurlijk tuinieren

Aart van Dragt

foto M.H. Edelman: Distelvlinder

Wie niet van tuinieren houdt legt een natuurlijke tuin aan of plaveit zijn tuin met tegels. In beide gevallen behoeft u na aanleg slechts in een tuinstoel neer te ploffen om van het resultaat te genieten. In een natuurlijke tuin doet niet u maar de natuur het meeste werk. U kijkt toe en geniet! De planten dienen de kans te krijgen op geheel eigen wijze uit te groeien. Zelf uitzaaien veroorzaakt natuurlijke combinaties die u nooit zelf zou kunnen bedenken. Kleine beestjes zoals luizen, rupsen, slakken, wormen en insecten zijn welkom; hier komen weer andere dieren op af: lieveheersbeestjes, vogels, egels en spitsmuisjes. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen zoals bijvoorbeeld slakkendood. De vergiftigde slakken worden door vogels en egels gegeten en die gaan ook dood.

Lievevrouwebedstro

Gebruik bij voorkeur planten met enkelvoudige, natuurlijke bloemen want die staan dichter bij de natuur en hier kunnen bijen, vlinders en hommels nectar halen (uit dubbele bloemen kunnen ze dat niet). Maak zelf compost van gft-afval en strooi dit in de borders, natuurlijke planten behoeft u ook niet of nauwelijks te bemesten. Gebruik zeker geen kunstmest. Als u niets oogst behoeft u ook niet te bemesten.

Zoals gezegd, natuurlijk tuinieren bestaat vooral uit niets doen: Als de planten op de juiste plaats staan en het plantendek dicht is, behoeft u geen onkruid te wieden en in de zomer geen water te geven. Geen najaars-schoonmaak meer in de tuin.

In de herfst laat u het afgevallen blad in de borders zoveel mogelijk liggen. Vogels zoeken er voedsel tussen de bladeren en egels overwinteren graag in een hoop blad. De planten worden beschermd tegen bevriezen en de tuingrond tegen uitdrogen. In het voorjaar groeien de planten er zo doorheen.

In een natuurlijke tuin kunt u beter (en goedkoper) een haag als erfscheiding nemen. Allerlei dieren vinden hierin onderdak en kunnen veilig van tuin naar tuin “hoppen”. In het voorjaar wordt in de heg graag een vogelnestje gemaakt. Een vijver(tje) in de tuin geeft mens en dier plezier. Laat het er uitzien als een natuurlijke plas. Dieren zullen het water en de oever gebruiken om te drinken, te baden, te zwemmen, te paren en om eitjes af te zetten. Voor planten in en rond de vijver is de keus groot. Veel van onze mooiste inheemse planten voelen zich in dit milieu thuis.

U zult merken dat uw natuurtuin een stukje ” natuur” wordt. Het bezoek van vogels, vlinders, kikkers en egels verlevendigt uw tuin, die u daardoor veel natuur genot zal bieden. En dat allemaal zonder veel inspanning!

Hoe krijg je meer vlinders in je tuin?