bonte-krokus-met-honingbij

Het is lente!

Het is lente! Het seizoen waarin de natuur op springen staat, bomen uitlopen en knoppen open gaan. Vogels zoeken een partner en een plek om te nestelen. Het woord “lente” is afgeleid van het Middelnederlandse “lentin”, wat verwijst naar het lengen van de dagen. En dat is goed te merken. Elke week een kwartier sinds de winterzonnewende op 21 december. Grappig om je te realiseren dat het pak ‘m beet een minuut in de ochtend en een minuut in de avond is, en dat al die beetjes helpen om de dagen langer te maken.

De paddenstoelenwerkgroep ging begin maart naar Landgoed Mildenburg en kwam midden in de stinsenplanten terecht. Vooral in de heemtuin was veel moois te zien. Gelukkig stonden er ook nog paddenstoelen, al wordt het nu wel wat minder.

Wat allerminst minder was: de opkomst bij de lezing over slijmzwammen. Zelfs toen de zaal al behoorlijk vol zat, bleven er mensen binnenkomen. In totaal waren er die avond 42 belangstellenden (een record) om het verhaal te horen over de myxomyceten. Deze groep organismen, die zich voortplant door middel van sporen, werd vroeger gerekend tot de schimmels. Vandaar ook de naam slijmzwammen. Tegenwoordig is daar echter discussie over en worden ze als eencelligen liever gerekend tot een aparte groep die ver afstamt van de amoeben.

Maar goed, terwijl de wetenschappers nog verder onderzoek doen en waarschijnlijk nog vele verhitte discussies voeren, konden wij genieten van de presentatie van Hans van Helden. Wat een enorme verzameling van prachtige foto’s. De myxomyceten zijn heel klein: kopjes van een millimeter, bovenop nog kleinere steeltjes. Wil je dan een foto maken, dan kun je dus alleen op een heel klein stukje scherpstellen. Daar heeft Hans iets op bedacht: je maakt 100 foto’s, stelt steeds op een ander stukje scherp en daarna leg je al die foto’s over elkaar heen. Het resultaat is verbluffend: een foto die het hele onderwerp scherp weergeeft. Een monnikenwerk. En wij hoefden er alleen maar van te genieten!

Ook genieten was het tijdens de vertoning van de film ‘Fungi, web of life’ in de 360 graden bioscoop van het Ominversum. Sinds het Museon en het Omniversum zijn samengegaan, kan je (overdag) gratis een film kijken bij aanschaf van een kaartje voor het museum. En met de museumkaart zijn museum + film dus gratis. Met steeds wisselende films over de natuur is dat een herhaalbezoek waard. Tegelijkertijd is in het Museon ‘De Groene Camera’ te bewonderen, een tentoonstelling over natuurfoto’s uit Nederland en België. Verdeeld over verschillende categorieën, zijn de beste tien foto’s geselecteerd. 

Wat helaas niet meer gratis is: parkeren in Rotterdam. Dus ook bij het industriegebied rondom de ingang van het Eiland van Brienenoord moet je betalen. Het is maar dat u het weet, dat voorkomt in de toekomst verrassingen!

Een prettigere verrassing is de uitkomst van de inventarisatie van de plantenwerkgroep. De vlindertuin naast het NME is onderzocht, en daar is bij de nulmeting in februari al het nodige ontdekt. Maar liefst 28 soorten planten en 8 soorten in de categorie bomen en struiken. We zijn heel benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Nou dat treft, want het is lente: het seizoen waarin de natuur een groeispurt laat zien.

Veel plezier in de natuur de komende maand!

Hans Olthoff

Hans Olthoff
Voorzitter

De foto is van Marja van Pelt en laat een honingbij zien die zojuist een bonte krokus uitvliegt.