Excursie over de buitenplaats Het Huys ten Donck

Za. 18 februari excursie over de buitenplaats Het Huys ten Donck. Aanvang  13.00 uur. Aanmelden verplicht. De kosten 2 euro voor een wandelkaart kunnen bij de gids (Aart van Dragt) worden voldaan.  

Achter het fraaie huis, dat in 1746 is gebouwd, ligt een van de oudste en best bewaarde “Engelse” landschapsparken van ons land. Het park staat bekend om zijn stinzenplanten.
Begin januari steken de spitse bladeren van de sneeuwklokjes al boven het gras uit, op de voet gevolgd door de bloemen van de winterakonieten. Samen kleuren ze in het vroege voorjaar de bosbodem van het ‘Engelse werk’ wit en geel, plaatselijk afgewisseld met de donkere toeven van de Italiaanse aronskelk dat ook hier en daar massaal optreed.
Later in het seizoen zien we In het grasveld nabij de Heerensloot het bleke geel van de stengelloze sleutelbloem. In de omgeving van de ruïne (uit 1777) kleurt in het voorjaar het grasveld geel van de gulden boterbloem. Dit is ook een stinzenplant evenals de bosanemoon met gevulde bloemen die in de buurt staat. Deze bloeit wat later dan de gewone soort. In de bosrand is het hele jaar door de wintergroene kleine maagdenpalm aan te treffen. Langs de Langelaan aan de oostzijde van het park kan de wandelaar op een enkele plaats daslook  en lieve vrouwebedstro zien. De grote groep adderwortel die aan de rand van het grasveld in de noord-oosthoek van het park groeit is zeker het vermelden waard. Gelukkig bloeit niet alles tegelijkertijd. Om alles te zien je moet regelmatig terug komen. Iets om naar uit te kijken!

    (verplicht)

    [recaptcha]