Let op: Wegens de hitte is deze excursie verplaatst naar 4 augustus!
Op Dinsdag 19 juli Donderdag 4 augustus organiseert Natuurvereniging Eiland IJsselmonde een bomenexcursie in de wijk Slikkerveer (3.7 km). Bomengids Aart van Dragt start om 19.00 uur op het Dillenburgplein voor de kringloopwinkel. Aan de excursie zijn geen kosten verbonden. Opgeven is niet nodig.
In de wijken van Ridderkerk is een bijzonder rijk assortiment aan bomen aangeplant. We maken een wandeling door de wijk Slikkerveer en vragen ons af: waarom zien we zoveel exoten in plaats van inheemse bomen?
We wonen in een stedelijk gebied. Deze gebieden vormen een bijzonder habitat, met een afwijkend klimaat ten opzichte van de wijde omgeving. Het is een leefomgeving met veel stenen en verharding, die voor een snelle opwarming zorgen. De stenen geven nog lang hun warmte af en daardoor loopt de omgevingstemperatuur op. In zo’n omgeving zijn bomen belangrijk. Bomen geven schaduw en koelen de lucht doordat ze veel vocht verdampen. Daarom zoeken we op hete dagen graag een plekje onder een boom.
Maar niet elke boom is geschikt. Want in deze omgeving wordt veel van een boom gevraagd. Het klimaat in deze stenige omgeving is vaak warm en droog. Het regenwater wordt echter snel via het rioolputje afgevoerd, boomwortels zoeken vaak vergeefs naar vocht. Door trillingen van het verkeer verdicht de grond zich en is daardoor moeilijk doordringbaar voor de boomwortels. In de grond is nauwelijks voedsel te vinden. Bij de aanleg en onderhoud van riolering, leidingen en kabels worden boomwortels vaak zonder aarzeling geamputeerd. Aan de vorm en maat van de bomen worden hoge eisen gesteld want de ruimte is zowel bovengronds als ondergronds beperkt. Ook moeten de bomen moeten tegen luchtvervuiling en fijnstof bestand zijn. Dit zijn heel andere omstandigheden dan onze inheemse bomen gewoon zijn.
Inheemse bomen groeien meestal in bossen of langs oevers. Hun bladeren krijgen tijd om te vergaan en als humus de bosbodem te verrijken. Bacteriën en wormen helpen daarbij. Ze voorzien de boomwortels van voedsel en lucht. Regenwater wordt niet afgevoerd, maar geleidelijk opgenomen in de grond. Om deze redenen zien we in onze straten weinig inheemse en veel uitheemse boomsoorten. We zullen op onze wandeling inde wijk veel uitheemse soorten zien en aan de rand van de wijk meer inheemse soorten. Welke soorten dat zijn, vertelt de gids.