Aart van Dragt
Wij noemen het altijd de Merwelanden naar het gelijknamige restaurant dat is gelegen in de Dordse Biesbosch. Na een bezoek aan het Biesboschcentrum Dordrecht (Baanhoekweg 45, 3313 LP) maken we een rondje de Hel- en Zuilespolder.
Begin december, de hele dag schemerig licht. Na al die regenachtige dagen popelen we om op stap te gaan. Het gebied was tijdens de Sint Elisabethvloed in 1421 verdronken. De polders oostelijk van Dordrecht zijn echter na 1800 weer ingepolderd. De Hel en Zuilespolder zijn respectievelijk in 1804 en 1829 ingepolderd. Ze vormen weer een geheel.
We lopen over een voet- en fietspad onder langs de dijk. Enorme verweerde knotwilgen getuigen van tijden dat boeren het voor het zeggen hadden. Nu is het ‘vogeltjesland’ zoals de boeren nieuwe natuurgebieden noemen. We zien weilanden, sloten en midden in de polder een mooie kreek.
Gakkend komen een groepje ganzen over, ze strijken in de weilanden neer. Zomer en winter verblijven hier honderden ganzen. Grauwe, kol- en brandganzen zijn vaste bewoners geworden van dit gebied. Op een terp staat een oude boerenwoning, met daarbij een boomgaard.
Achter de dijk horen we een pleziervaartuig tuffen. Nieuwsgierig klimmen de dijk op en worden verrast met een prachtig uitzicht op de rivier. Iets verder is een oude sluis, de sluiswachterswoning doet ons verzuchten dat het hier toch geweldig wonen moet zijn.
We lopen langs de Beneden Merwede en aan de overzijde zien we Sliedrecht liggen. Een deel van de polder is bebost. Nu begin december zitten de laatste bladeren nog aan de bomen. Af en toe leggen we een prachtig doorzicht op de foto vast en dan zijn we terug bij de auto.