Blad

Afgevallen blad is goed voor de tuin

In de herfst wordt er een hoop werk verzet om al dat afgevallen blad op te ruimen. Dag in dag uit zijn mensen in opdracht van de gemeente met bladblazers en veegmachines aan het werk. Dit moet voorkomen dat er ongelukken gebeuren door de glibberige bladermassa op de straten en dat de rioolputten verstopt raken van de bladresten. Maar ook in de tuinen klinkt het geluid van bladblazers. De bruine bakken worden volgepropt. Is dat nu nodig?

In bos en park ruimt de natuur al dat blad zelf op. Het oogt misschien wat rommelig maar het is wel bijzonder belangrijk dat het blijft liggen. De dode takken en bladeren beschermen de bodem tegen uitdrogen en er tussen is het lekker warm en vochtig. Talloze diertjes zoals pissebedden, slakken, wormen, duizendpoten en miljoenpoten woelen erin zodat de bodem lekker rul en vruchtbaar wordt. Om een idee te geven; 1 kubieke meter strooisel bevat ongeveer 1000 regenwormen, 100.000 mijten, 700.000 springstaarten en onvoorstelbare hoeveelheden bacteriën en schimmels. Het resultaat van deze afvalverwerking is een voor planten (en bomen) onmisbaar voedselpakket genaamd humus. Zonder dit proces werd de bodem kaal en onvruchtbaar, boom en struik zouden hiervan ernstig nadeel ondervinden. Die onvoorstelbare hoeveelheid diertjes die aan dit proces meewerken vormen zelf weer een rijke voedsel bron voor egels, mollen en vogels.

Ook in uw tuin kunt u met dit proces uw voordeel doen. Door de dode stengels en bladeren niet in de vuilcontainer te doen, bespaart u zich een hoop werk en helpt u de natuur. Uw planten komen beter de winter door omdat ze beschut worden door het dode materiaal. De vorst kan minder ver in de bodem dringen. Bij komend voordeel is, dat u kunt genieten van de vogels in uw tuin die al het dode materiaal doorzoeken op overwinterende insecten. Daarbij keren ze het materiaal om en om zodat het meeste in het voorjaar al groten deels verteerd is. Op deze wijze keren voedingsstoffen in de aarde terug. Gebruikmakend van al die voedingsstoffen komt de natuur in het voorjaar weer tot bloei.