Trompenburg

De bijzondere bomen collectie van arboretum Trompenburg.

Arboretum is de officiële benaming voor een ‘bomenverzameling’. De beroemde bomentuin ligt als een groene oase te midden van de drukke havenstad Rotterdam aan de Honingerdijk. U vindt er duizenden bijzondere planten (en vooral bomen) uit de hele wereld.  Arboretum Trompenburg is dé tuin voor plantenkenners maar ook de tuin voor wandelaars die rust zoeken in het centrum van een drukke stad. Zes hectare prachtige natuur waar het gehele jaar iets te zien is.

In Trompenburg staan bomen en struiken uit de hele wereld. U vindt er een grote collectie van de eik, de beuk, de hulst en de rododendron. Duizenden vaste planten, waaronder Hosta (750 verschillende), waterplanten, voorjaars- en zomerbloeiende bollen en succulenten (vetplanten).

De planten in de tuin zijn voorzien van een naambordje met daarop de Nederlandse en de wetenschappelijke naam, de plantenfamilie en de plaats van herkomst.

De geschiedenis van Trompenburg gaat terug tot 1820. In deze tijd hadden een aantal “gegoede” Rotterdammers een buitenverblijf in het toen nog zelfstandige dorp Kralingen, waar zij de weekeindes doorbrachten. Eén van deze buitenplaatsen was Trompenburg. De toenmalige bewoners hadden reeds grote belangstelling voor bijzondere bomen en struiken. Door hun werkzaamheden in de scheepvaart waren zij in de gelegenheid bijzondere exemplaren uit de gehele wereld mee te brengen naar hun tuin in Kralingen.

Trompenburg

Omstreeks 1870 werd het westelijk gedeelte van de tuin aangelegd naar een ontwerp van de tuinarchitect Zocher. Uit die tijd stammen de moerascipres, de reuze levensboom, enkele Hollandse essen en de venijnboom, die nu nog steeds in het Arboretum Trompenburg te bewonderen zijn.In de twintiger jaren sloeg de iepziekte toe, vierhonderd grote iepen moesten worden omgehakt. Van de nood werd een deugd gemaakt, want hierdoor was een totale reorganisatie mogelijk. Het pinetum (naaldhouttuin), de rozentuin, de goudvissenvijver en de heidetuin werden aangelegd.

De stad Rotterdam breidde uit en de Kralingse buitenplaatsen moesten wijken voor woningbouw. Trompenburg echter kon zich handhaven, percelen konden worden toegevoegd en het landgoed groeide uit een grote bijzondere plantentuin met veel waardevolle plantencollecties. De tuin ligt 4 meter onder NAP. De bovengrond bestaat uit een teeltlaag van slechts 50cm, die ligt op een kleilaag van zo’n 30 cm. Hieronder ligt circa 15 tot 20 meter (zure) veengrond. De kleilaag sluit de veenpakket af. Dus de grootste bomen moeten het doen met een laag van circa 50 cm dikte. Gezien de omstandigheden is het dan ook een wonder dat collectie bomen en struiken zich zo goed ontwikkeld heeft. Er is een bijzondere rododendroncollectie van 744 soorten.