Aart van Dragt
Een buitenplaats moest in al het nodige kunnen voorzien. Bloemen uit eigen tuin versierden het huis en de tafel. Groenten en fruit kwamen uit eigen tuin. Het was natuurlijk prachtig als je de gasten kon trakteren op bijzondere vruchten. Om aan deze vraag te voldoen maakte de tuinbaas gebruik van hulpmiddelen. Naast een kas was ook een fruitmuur was een probaat middel om bijzondere soorten te kunnen kweken.
Bijna alle landgoederen beschikten in de 18e en 19e eeuw over een tuinmuur die verschillende vormen kon hebben. De buitenplaats Huys ten Donck beschikt over een op het zuiden gelegen slingermuur. Door zijn gebogen vorm heeft een slingermuur geen steunberen nodig. Dakpannen op de muur beschermen het fruit tegen druipwater. Beschut door de bochten en opgewarmd door de zon kweekte de tuinbaas aan leiboompjes naast de bekende vruchten, ook sub tropische fruit, als abrikozen en vijgen. Aan de achterzijde werden soms morellen gekweekt.
Zo komt u aan een wandelkaart voor het Donckse Bos
Lees hier alles over het park van de buitenplaats het Huys ten Donck en ook over de geschiedenis, het huis en zijn bewoners, de flora en de fauna: https://www.natuurvereniging-ijsselmonde.nl/huis-ten-donck/